FAQ (veelgestelde vragen)

Bij de aanschaf van een Tacx fietstrainer komen vaak een aantal vragen naar boven. Op deze pagina vind je antwoorden op een aantal van de meest voorkomende vragen.

Hoeveel geluid maakt een Tacx?

Het aantal decibel van een Tacx trainer is afhankelijk van de gekozen weerstand en de snelheid waarmee wordt gefietst. Een concreet antwoord kan hier dan ook niet op worden gegeven. Wel is het zo dat het geluid niet te hinderlijk is voor de omgeving. Via de (vaak meegeleverde) Tacx trainingsmat wordt een deel van het geluid gedempt om overlast te voorkomen. Een andere vaak gekozen oplossing is het zelf plaatsen van een geluidsdempende maar stabiele ondergrond (denk hierbij o.a. aan een geluidswerende ondervloer zoals een paar rubberen tegels).

Welke wielmaat past er in een Tacx?

Voor alle Tacx trainers geldt dat ze geschikt zijn voor wielmaten vanaf 26” tot en met 29” (grofweg de kleinste en grootste mountainbike wielen). Daarnaast is een Tacx natuurlijk gewoon geschikt voor de 700c wielmaat (oftewel 28”) van een racefiets en cyclocross-fiets. Kort gezegd; wielen vanaf 26 inch tot en met 29 inch passen in een Tacx. Let er hierbij wel op de het wiel via snelspanners (dus niet via een steekas) in de Tacx geplaatst moet worden. Beide uiteinden van de wielas moeten daarom vrij zijn.

Hoeveel ruimte neemt een Tacx in?

Een Tacx neemt – eenmaal opgebouwd – niet veel ruimte in beslag. Wanneer je de ruimte hebt om een fiets te stallen, dan zal de Tacx trainer er ook al snel in passen. Bij een wielrenfiets zal de Tacx breder zijn dan bijvoorbeeld het stuur. Bij een mountainbike zal hier normaal gesproken weinig verschil in zitten. Om een voorbeeld te geven; de Tacx Booster heeft een breedte van 67 cm. Ongeveer net zo breed als een modern mountainbike stuur. Het trainen op een kleinere kamer of bijvoorbeeld op een balkon zal normaal gesproken dus niet snel een probleem zijn. Let er wel op dat sommige trainers aangesloten moeten worden op het lichtnet.

Kan ik een Tacx ook zonder app of computer gebruiken?

Een aantal Tacx trainers is ook zonder app of computer te gebruiken. Bij de interactieve trainers zoals de Tacx Bushido is dit echter niet het geval. De trainers welke stand-alone te gebruiken zijn, hebben vaak wel de optie om aan te sluiten op een app of computer, maar dit is niet verplicht (vaak zelfs optioneel). Je kunt op deze fietstrainers daarom gewoon trainen zonder poespas. Perfect voor een eenvoudige training of warming-up.

Welke Tacx alternatieven zijn er?

De Tacx-fietstrainers zijn het meest bekend, maar er zijn tegenwoordig goede alternatieven. Wil je binnen trainen, maar dan wat voordeliger, kies dan voor een B'twin fietstrainer. Deze trainers zijn ontwikkeld door Decathlon en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Kies je voor absolute topkwaliteit en speelt geld een mindere rol, dan is Tacx de beste keuze.